TRÆNING
Træning er sygdomsforebyggende
Kom godt i gang med træningen
Elastiktræning af skulder/arm
Elastiktræning af bækken/ben
Balancetræning
Balancebold
Stavgang
Strækøvelser
Træn selv med en App
LINK til træningsøvelser
GIGTSYGDOMME
Definition og behandling
Slidgigt
Leddegigt
Medicininfo
HJÆLP TIL SELVHJÆLP
Hvad kan du selv gøre ved skader
Muskelskade
Ledbåndsskade
Whip-lash skade
Tapening
Hælsenebetændelse
Tennisalbue
Knæskallens smertesyndrom
Indklemningssyndrom i skulderen
Træning for ryggen
Træn selv med en App
LINK til træningsøvelser
BØGER TIL SALG
Bøger skrevet af lægerne
Løbeskader fra A-Z
Fagbøger
Alt om Løb - E bog
Børnebøger
INFORMATION TIL BEHANDLERE
Vejledninger til læger og fysioterapeuter
Vejledning i test og behandlinger
Idrætsskader 2012
Ondt i ryggen 2012
Generelt om behandlinger af skader
Undersøgelsesstrategi ved smerter
Injektion af binyrebarkhormon
AKUPUNKTUR
Hvordan vi bruger akupunktur
Links
Nyttige links
Gigtforeningen
Min Medicin
Reum-standard
Sundhed.dk
Ventetider
Utilsigtet hændelse
Injurymap, en trænings App
LINK til træningsøvelser
Tilsynsrapport
Tilsynsrapport fra sundhedsstyrrelsen 2014
Tilsynsrapport 2014
Behandling af Data
Databehandling
|
Strækøvelser
Strækøvelser hjælper til med at holde en hensigtsmæssig bevægelighed eller optræne en større bevægelighed. Når man bliver ældre bliver vævet gradvis stivere, og leddene kan ikke længere bevæges frit. For at have optimal funktion skal leddene kunne bevæges normalt, dette kan opnås ved at lave strækøvelser. Alle der træner får også mindsket bevægelighed, hvorfor det er vigtigt at lave strækøvelser for at bevare bevægeligheden. Strækøvelser 1-2 gange om ugen bevarer bevægeligheden. Strækøvelserne udover dette kan øge bevægeligheden. Strækøvelserne skal udføres roligt uden at hukke. Man går roligt ud i yderstillingen, som vist på billederne, og holder positionen i 30 sekunder. Man må gerne kunne mærke strækket i musklerne og senerne, men det må ikke gøre ondt, og slet ikke gøre ondt på den modsatte side af strækket, der hvor man klemmer noget sammen.
Billedeserie Billede 1 - Lårets forside Træk i foden. Hold ryggen ret og skyd bækkenet lidt frem. Saml knæene. Hold evt fast i væggen e.l.
Billede 2. Lårets bagside Stå i skridtstående med tæerne i samme retning. Hold det ene ben næsten strakt og bøj det modsatte knæ. Hold ryggen ret, mens du bøjer fremover i hoften.
Billede 3. Lårets inderside Stå i bredstående. Hold det ene ben strakt og bøj lidt i det andet. Med ret ryg sidebøjer du kroppen lidt over det strakte ben.
Billede 4. Lårets yderside og flanken Stå på et ben. Før det andet ben ind foran for at holde balancen. Hold ryggen ret, mens du skyder bækkenet ud til den ene side og bøjer kroppen til den anden side.
Billede 5. Lægmusklerne Stå i skridtstående med tæerne i samme retning. Hold det bagerste ben strakt med hælen i gulvet og bøj det forreste ben. Hold ryggen ret. Samme øvelse udføres med det bagerste ben let bøjet i knæet.
Billede 6. Dybe hoftebøjere Stå i skridtstående med tæerne i samme retning. Løft hælen på det bagerste ben og bøj knæet lidt. Hold ryggen ret og skyd bækkenet lidt frem, mens du bøjer det forreste ben.
Billede 7. De små tåmuskler Sid på hælene med tæerne bøjet opad.
Billede 8. Forreste skinnebensmuskler Sid på hælene med fødderne bøjet nedad. Træk let i knæet.
Billede 9. Baldemuskler 1 Sid på gulvet. Sæt den ene fod på den anden side af det andet bens knæ. Med den modsidige arm gribes fat i det bøjede knæ, som trækkes i retning mod modsatte skulder.
Billede 10. Baldemuskler 2 Lig på ryggen. Træk i det ene knæ med samsidige arm. Træk i retning mod modsatte skulder. Placer den anden hånd nederst på underbenet og med knæet 90 grader bøjet trækkes også underbenet mod skulderen. Det andet ben støtter i underlaget.
Billede 11. Baldemuskler 3 Lig på ryggen. Placer den nederste del af det ene underben over det modsatte knæ. Flet fingrene bag låret og træk opad.
Billede 12. lave rygmuskler Lig på ryggen. Træk med armene begge knæ op mod brystet.
Billede 13. mavemuskler Lig på maven. Hvil på underarmene og stræk maven ud. Hvis der ikke herved føles en udspænding af maven, kan øvelsen udføres med strakte arme, men øvelsen må ikke udløse smerter i ryggen.
Billede 14. Brystmusklerne Stå i bredstående. Stræk den ene arm lige bagud.. Hold evt fast i væg, dørkarm eller træningsapparat med den ene hånd, og drej kroppen modsat.
Billede 15. Forreste skuldermuskler Flet hænderne bag ryggen. Stræk skuldrene og hænderne så langt bagud som muligt.
Billede 16. Øverste skuldermuskler Grib fat i den ene underarm bag om ryggen. Træk underarmen så langt som muligt mod den modsatte side.
Billede 17. bagerste skuldermuskler Træk albuen mod modsatte skulder. H is det gør ondt i skulderen, trækkes i stedet mod modsatte bryst.
Billede 18. underarmens forside Den ene hånd drejes så håndfladen vender mod gulvet og fingrene ind mod kroppen. Med den anden hånd trækkes fingrene opad.
Billede 19. Underarmens bagside Hånden bøjes så håndryggen peger mod gulvet. Drej hånden så fingrene peger ind mod kroppen og drej videre så de peger udad. Grib fat i hånden med den anden hånd og træk hånden opad.
Billede 20. Nakken Flet hænderne bag nakken og træk blidt hovedet ned mod brystet
Billede 21. skulderbladets muskler Grib med den ene hånd henover over hovedet på det modsatte øre. Træk blidt direkte mod siden. Den modsatte skulder holdes nede. Udføres med forskellige rotationer af hovedet.
Billede 22. skulderbladets muskler Grib med den ene hånd henover hovedet og grib fast i nakken. Træk hovedet nedad mod den løftede arms side. Den modsatte skulder holdes nede.
Billede 23. langakse-stræk, arm og ryg Sid på knæene. Grib med den ene hånd langt frem og placer håndfladen i gulvet. Lav en bue med hele kroppen ud med den strakte arms side. Før bagdelen ned mod hælene.
Billede 24. Langaksestræk, ben og balde Lig på ryggen. Støt med den ene fod i gulvet med bøjet knæ og hofte. Flet hænderne bag det andet lår og træk låret op i lodret stilling. Forsøg herefter med lårets muskler at strække knæet. Vip foden op og ned.
|
|